Om Haugtussa

haugtussa_front_korr_(1)

Haugtussa har siden 1996 drevet systue med bunadsproduksjon og butikk. Vi har alltid hatt fokus på å holde en høy standard på vårt arbeid.

  • Kompetanse

  • Kvalitet

  • Personlig service

Vi kan levere bunader fra (nesten) hele landet og har konsesjon til å lage og selge Jubileumsdrakten for Oslo 1000 år. I butikken har vi alt av tilbehør til din bunad – sølv, sko skjerf, strømper og mye mer. Haugtussa bruker norske leverandører på stoffer, bånd, sølv og tilbehør til våre bunader.

  • Norsk håndverk, norsk kvalitet

Kom innom for en hyggelig handel.  Vår systue og butikk ligger sentralt i Uranienborgveien 3 – rett bak Slottet.

 

Hva er en bunad?

Om bunaden fra norske Wikipedia:
«Bunad er en samlebetegnelse som brukes på flere typer klesdrakter i Norge. For det første brukes det om tradisjonelle folkedrakter, og for det andre brukes det om historiserende, moderne festdrakter som ble konstruert på 1900-tallet. Bunader brukes i Norge hovedsakelig ved fest- og høytider. Navnet kommer av norrønt búnaðr («utstyr til hushold», «klær»). I en mer avgrensende betydning kan ordet bunad også brukes bare om moderne historiserende festdrakter, til forskjell fra autentiske folkedrakter. De vanligste bunadstypene har navn etter det geografiske området de har sin opprinnelse i. Utformingen av bunader er resultatet av både tradisjonell utvikling og organisert arbeid for å skape festdrakter. Utformingen av en bunad er typisk meget forseggjort, med broderier, sjal og håndsmidde sølv- eller gullsmykker. Mens folkedrakter (f.eks. beltestakk fra Telemark) er autentiske drakter, er de fleste bunader konstruerte. Flertallet av drakter som markedsføres som bunader har svært liten forankring i tradisjon, men er konstruert i det tyvende århundre. Bunadbevegelsen går tilbake til Hulda Garborg. Bunad er i Norge i nyere tid, i noen sammenhenger, regnet som korrekt påkledning ved formelle sammenkomster med krav om gallaantrekk. Bunadtradisjonen i Norge har sin bakgrunn i nasjonalromantikkens interesse for «folkedrakter» og andre sider ved folkekulturen på 1800-tallet, og hadde også paralleller i andre europeiske land på 1800-tallet (slik som Tyskland og Danmark). I Norge fikk imidlertid denne tradisjonen i løpet av 1900-tallet et større og mer varig gjennomslag, ikke minst gjennom det aktive arbeidet for å skape nye drakter.