Om Haugtussa

Norsk håndverk – norsk kvalitet

Fra egen systue på Uranienborg i Oslo har Haugtussa levert bunader siden 1996. Vi leverer bunader og drakter fra (nesten) hele landet og har konsesjon på produksjon og salg av Jubileumsdrakten for Oslo 1000 år.

I vår butikk kan du få alt av tilbehør til din bunad – sølv, sko, skjerf, strømper og mye mer, og vi er litt stolt av vårt utvalg av stoffer og bånd. Haugtussa bruker hovedsaklig norske leverandører, men vi finner også flotte silkestoffer og bånd hos våre naboer i sør og øst.

Vi er en liten bedrift som eies og drives av oss som jobber her. Kvalitet, kompetanse og personlig service står i fokus, og våre kunder setter også pris på vår gode beliggenhet sentralt i Oslo.

Kom innom for en hyggelig handel.  Vår systue og butikk ligger sentralt i Uranienborgveien 3 – rett bak Slottet.

Hva er en bunad?

Om bunaden fra norske Wikipedia:
«Bunad er en samlebetegnelse som brukes på flere typer klesdrakter i Norge. For det første brukes det om tradisjonelle folkedrakter, og for det andre brukes det om historiserende, moderne festdrakter som ble konstruert på 1900-tallet. Bunader brukes i Norge hovedsakelig ved fest- og høytider. Navnet kommer av norrønt búnaðr («utstyr til hushold», «klær»). I en mer avgrensende betydning kan ordet bunad også brukes bare om moderne historiserende festdrakter, til forskjell fra autentiske folkedrakter. De vanligste bunadstypene har navn etter det geografiske området de har sin opprinnelse i. Utformingen av bunader er resultatet av både tradisjonell utvikling og organisert arbeid for å skape festdrakter. Utformingen av en bunad er typisk meget forseggjort, med broderier, sjal og håndsmidde sølv- eller gullsmykker. Mens folkedrakter (f.eks. beltestakk fra Telemark) er autentiske drakter, er de fleste bunader konstruerte. Flertallet av drakter som markedsføres som bunader har svært liten forankring i tradisjon, men er konstruert i det tyvende århundre. Bunadbevegelsen går tilbake til Hulda Garborg.

Bunad er i Norge i nyere tid, i noen sammenhenger, regnet som korrekt påkledning ved formelle sammenkomster med krav om gallaantrekk. Bunadtradisjonen i Norge har sin bakgrunn i nasjonalromantikkens interesse for «folkedrakter» og andre sider ved folkekulturen på 1800-tallet, og hadde også paralleller i andre europeiske land på 1800-tallet (slik som Tyskland og Danmark). I Norge fikk imidlertid denne tradisjonen i løpet av 1900-tallet et større og mer varig gjennomslag, ikke minst gjennom det aktive arbeidet for å skape nye drakter.